Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Операція «Павутина» - викрито 23 особи, які виготовляли та збували порноконтент за участі дітей

Ювенальними прокурорами спільно зі слідчими Національної поліції України та працівниками Департаменту кіберполіції Нацполіції України з метою захисту дітей від сексуальної експлуатації та протидії поширенню в Інтернеті порноконтенту за участі дітей майже по всій території України проведено операцію під умовною назвою «Павутина».

За процесуального керівництва ювенальних прокурорів Офісу Генерального прокурора викрито жительку м. Черкаси. Вона створювала порноконтент за участі двох малолітніх доньок, яким на момент вчинення злочину було 6 та 8 років. Відзняті файли жінка продавала в Інтернеті. Також вона пропонувала своєму знайомому вступати в інтимні стосунки з її доньками на платній основі. Жінку затримано та повідомлено про підозру. Потерпілих дітей вилучено з небезпечного середовища і поміщено до центрів соціально-психологічної реабілітації, де їм надається відповідна допомога.

Крім того затримано та повідомлено про підозру жителю столиці, який ґвалтував 5-річну доньку своєї знайомої та створював за її участі дитячу порнографію.

В Одесі правоохоронці викрили чотирьох місцевих мешканців, які завантажували та збували протиправний контент на закритих форумах. Також викрито мешканців Івано-Франківщини, Донеччини, Житомирщини та Закарпаття, які розповсюджували дитячу порнографію в Інтернеті.

Загалом правоохоронцями проведено 27 обшуків під час яких вилучено понад 10 терабайт протиправного контенту та комп’ютерну техніку. Тривають експертні дослідження.

Наразі встановлено 23 особи, які виготовляли, розповсюджували та збували за грошові кошти в Інтернеті протиправний контент. Двом з них вже повідомлено про підозру та обрано запобіжні заходи – тримання під вартою без альтернативи внесення застави.

Правоохоронцями розпочато розслідування у 20 кримінальних провадженнях за фактами торгівлі людьми; зґвалтування; сексуального насильства; вчинення дій сексуального характеру з особою, яка не досягла шістнадцятирічного віку; розбещення неповнолітніх; ввезення, виготовлення, збуту і розповсюдження порнографічних предметів; одержання доступу до дитячої порнографії, її придбання, зберігання, виготовлення, збуту і розповсюдження (ст.149, ст. 152, ст. 153, ст. 155, ст. 156, ст. 301, ст. 301-1 КК України). Слідчі дії тривають.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.