Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Організація наркобізнесу за ґратами – підозрюються «смотрящий» та 3 його спільників

За процесуального керівництва Рівненської обласної прокуратури 4 особам повідомлено про підозру у незаконному придбанні, зберіганні, пересиланні та збуті наркотичних засобів та сильнодіючих лікарських засобів, вчинених у складі організованої групи, а також у встановленні та поширенні злочинного впливу, вчиненого в установі виконання покарань (ч. 2 ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 307, ч. 3 ст. 308, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 318, ч. 4 ст. 321, ч. 1 ст. 306, ч. 2 ст. 255-1 КК України).

За даними слідства, уродженець Івано-Франківщини, який нині відбуває покарання у виправному центрі на Рівненщині, позиціонуючи себе «смотрящим» за установою, встановив та поширював злочинний вплив на осіб, які у ній утримуються. У липні 2020 року він організував та очолив злочинну групу, яка займалася збутом наркотичних засобів на території м. Рівне, а також забезпечувала надходження заборонених речовин на територію виправного центру, для їх збуту серед засуджених.

До складу угруповання організатор залучив як виконавців 3 своїх знайомих. Придбання наркотичних та сильнодіючих лікарських засобів здійснювалося в аптеках Києва та Рівного, в тому числі з використанням незаконно отриманих рецептів. На територію виправного центру «товар» у своєму тілі та одязі доставляв співучасник, який виконував контрагентські роботи на одному з підприємств за межами установи виконання покарань. Ще один спільник відповідав за збут заборонених речовин на території виправного центру та розрахунок за «роботу» з іншими двома співучасниками. Прибуток віддавав «смотрящому», який той використовував для продовження незаконного обігу вказаних засобів.

З серпня 2020 року по квітень 2021 року правоохоронцями задокументовано 12 епізодів заволодіння шляхом шахрайства наркотичним засобом, 15 епізодів незаконного придбання, перевезення пересилання, зберігання з метою збуту, збуту, а також передачі у місця позбавлення волі заборонених речовин.

Наразі підозрюваним обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим управлінням Головного управління Нацполіції в Рівненській області за оперативного супроводу Управління боротьби з наркозлочинністю ДБН Нацполіції України. Хід слідства перебуває на контролі керівництва обласної прокуратури.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

За матеріалами Рівненської обласної прокуратури