Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Організовували трансляцію російських пропагандистських телеканалів на окупованій території — викрито двох жителів Харківщини

За процесуального керівництва Куп’янської окружної прокуратури Харківської області двом громадянам повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч. 2 ст. 28 ч. 6 ст. 111-1 КК України).

До повномасштабного вторгнення рф в Україну підозрювані працювали в телекомпанії, яка провадила діяльність у сфері дротового електрозв'язку на території Куп’янського району.

За даними слідства, під час окупації навесні 2022 року чоловіки, маючи релевантний досвід роботи, технічні знання і навички, пішли на співпрацю з ворогом та обійняли керівні посади в новоствореній компанії «Мой провайдер». Один з підозрюваних став «технічним директором», а інший обійняв посаду «фінансового директора».

Чоловіки переобладнали вже існуючу електронну комунікаційну мережу для поширення кремлівської пропаганди. Підозрювані забезпечили трансляцію російських телеканалів на окупованій території. Головною метою пропагандистських передач було створення у населення ілюзорного уявлення, що рф не є ворогом, дискредитація українських захисників і військово-політичного керівництва нашої держави та поширення інших кремлівських наративів.

Новоспечені «керівники» відповідали за набір співробітників до компанії, забезпечували виплату заробітної плати в російських рублях, брали участь у нарадах з окупаційною адміністрацією та розробляли конкретні заходи для більш ефективної роботи компанії.

Після деокупації «технічний директор» переїхав до Харкова. Правоохоронці зібрали доказову базу і повідомили йому про підозру. За клопотанням сторони обвинувачення йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. 

Другому підозрюваному поки що вдається переховуватись від слідства, тож йому повідомлено про підозру заочно. Наразі вирішується питання щодо оголошення чоловіка у розшук.

Досудове розслідування здійснює Куп’янський РВП ГУНП в Харківській області за оперативного супроводу Управління СБУ в Харківській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину й не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.