Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Організував примусове переміщення підопічних Херсонського психоневрологічного інтернату до АР Крим – підозрюється ексдиректор закладу

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури колишньому директору Херсонського психоневрологічного будинку-інтернату заочно повідомлено про підозру у пособництві державі-агресору та інших порушеннях законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 111-2, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України). 

За даними слідства, підозрюваний після окупації регіону свідомо перейшов на бік ворога та став так званим «в.о. директора «Херсонського психоневрологічного будинку-інтернату», на той час підпорядкованому окупантам. 

Під час загальних зборів колективу чоловік закликав співробітників до співпраці із росіянами та незаконною владою, обіцяв всілякі преференції та високу зарплатню у рублях. Крім того, підписавши відповідні документи, поставив заклад на облік у незаконно створені так звані «пенсійний фонд» та «податкову службу».

У вересні 2022 року підозрюваний забезпечив безперешкодний доступ військовослужбовцям країни-агресорки до закладу для проведення там псевдореферендуму щодо приєднання Херсонщини до складу рф. У «голосуванні взяли участь» дієздатні та недієздатні підопічні інтернату. 

Восени 2022 року чоловік у змові з військовослужбовцями рф та представниками незаконної влади організував примусове переміщення 54-х жінок-підопічних інтернату із селища Комишани до аналогічної установи на території тимчасово окупованого Криму. Він надав вказівку підлеглим медичним працівникам відібрати тих, хто може самостійно пересуватися і обслуговувати себе. 

Досудове розслідування здійснюється ГУНП в Херсонській області. 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.