Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Організував примусову мобілізацію громадян для війни проти України – повідомлено про підозру «очільнику днр»

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури так званому очільнику «днр» заочно повідомлено про нову підозру. Йому інкриміновано порушення законів та звичаїв війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 19 лютого 2022 року «голова днр», вступивши у змову з вищим політичним керівництвом держави-агресора, оголосив загальну мобілізацію чоловіків на тимчасово окупованій території Донецької області. З метою ведення агресивної війни і встановлення контролю над населеними пунктами він підписав низку юридично нікчемних «указів». Для збільшення чисельності окупаційних військ підозрюваний підняв граничний вік для призовників з 55 до 65 років.

На виконання «указу» ватажка псевдореспубліки підпорядковані йому співробітники «військоматів» залякують громадян України кримінальною відповідальністю за відмову воювати проти нашої держави. Таким чином учасники НЗФ зібрали війська для повномасштабного вторгнення в Україну у складі регулярної армії рф.

Дії підозрюваного є порушеннями вимог Женевської та Гаазької Конвенцій.

Нагадаємо, 27 грудня 2023 року «голову днр» заочно засуджено за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораційну діяльність і призначено покарання у виді 15 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Досудове розслідування – ГУ СБУ в Донецькій і Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.