Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Організував вторгнення окупантів з півострова Крим на територію Херсонської області – російському генералу повідомлено про підозру

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора російському генералу повідомлено про підозру у веденні агресивної війни та посяганні на територіальну цілісність України (ч. 2 ст. 437 та ч. 3 ст. 110 КК України).

Правоохоронцями викрито командувача 22-го армійського корпусу Берегових військ Чорноморського флоту ВМФ збройних сил РФ генерал-майора, який організував вторгнення 24 лютого 2022 року підлеглих військ з тимчасово окупованого півострову Крим на територію Херсонської області.

Безпосередньо перед вторгненням він пояснив вишикуваному особовому складу необхідність ескалації війни, використовуючи наративи російської пропаганди. Російський генерал особисто закликав підлеглих військовослужбовців зі зброєю в руках «захистити» народ так званих «ДНР/ЛНР», захопити та приєднати до Росії території Херсонської, Запорізької та Одеської областей як начебто її історичні території.

Встановлено, що участь у віроломному нападі на Україну беруть, серед інших, і підпорядковані підозрюваному 126 окрема Горлівська Червонопрапорна, ордену Суворова бригада берегової оборони - військова частина 12676, та 127 окрема розвідувальна бригада - військова частина 67606, які входять до складу вказаного армійського корпусу.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється Головним слідчим управлінням Служби безпеки України.

За вчинення цих злочинів Кримінальним кодексом України передбачено максимальне покарання у виді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.