Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ошукали громадян країн ЄС на мільйони гривень – на Закарпатті затримано організатора та 18 учасників шахрайського call-центру

За процесуального керівництва Ужгородської окружної та Закарпатської обласної прокуратур припинено протиправну діяльність call-центру, учасники якого шахрайським шляхом заволоділи коштами громадян країн ЄС.

Затримано організатора – 29-річного жителя Кривого Рогу, а також 18 учасників, які є мешканцями Закарпаття. 

Їм повідомлено про підозру у створенні злочинної організації та участі у ній, а також шахрайстві в особливо великих розмірах (ч. 1, ч. 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28 ч. 5 ст.  190 КК України).

За даними слідства, учасники організації в орендованому приміщенні створили сall-центр, облаштували його комп'ютерною технікою з відповідним програмним забезпеченням та сформували клієнтську базу.

«Працівники» центру представлялися співробітниками банків, вводили потерпілих в оману та одержували доступ до їхніх рахунків. Після цього виводили кошти на підконтрольних осіб і отримували можливість розпоряджатися ними на власний розсуд.

Наразі встановлено 17 потерпілих – громадян країн ЄС. Сума завданих їм збитків становить понад 13 млн грн.

Водночас перевіряється інформація щодо інших осіб, які постраждали від шахрайських дій. За оперативними даними, загальна сума матеріальної шкоди може становити близько 1 млн доларів США.

Правоохоронці провели близько 40 санкціонованих обшуків на території Ужгородського та Мукачівського районів на Закарпатті, а також в Дніпропетровській області. Вилучили сотні одиниць техніки, банківські картки, чорнові записи, 50 тис доларів США готівки і 12 автомобілів.

Наразі організатору, співорганізаторам та адміністратору call-центру обрано безальтернативні запобіжні заходи – тримання під вартою. Клопотання про арешт інших підозрюваних перебувають на розгляді у суді.

Спецоперація із викриття злочину проведена прокурорами спільно зі слідчими Нацполіції Закарпаття та оперативниками Управління карного розшуку ГУ НП в області, а також у співпраці з міжнародними партнерами.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.