Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ошукали сотні людей на понад 2 млн грн, обіцяючи роботу в Європі – повідомлено про підозру учасникам організованої групи

За процесуального керівництва Голосіївської окружної прокуратури м. Києва трьом учасникам злочинної групи повідомлено про підозру у шахрайстві (ч. 3, 4 ст. 190 КК України).

За даними слідства, підозрювані наживалися на громадянах України, які шукали роботу за кордоном. Учасники схеми створили вебсайт, на якому пропонувалися нібито посередницькі послуги щодо працевлаштування у країнах Європи. Спілкування з потенційними заробітчанами здійснювалося через call-центр.

Після отримання від потерпілих оплати у сумі від 8 до 18 тис грн припиняли виходити з ними зв'язок, а отримані кошти привласнювали. Слідством зібрано докази щодо вчинення шахрайства відносно щонайменше 186 потерпілих на суму понад 2 млн гривень

У травні 2023 року правоохоронці викрили та повідомили про підозру організатору цієї схеми – 26-річному киянину.

У ході подальших слідчих дій вдалося встановити ще трьох осіб, кожен з яких виконував обумовлену роль у вчиненні злочину.

Наразі до суду внесені клопотання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

За місцями проживання фігурантів та в їхніх «офісах» проведено обшуки, вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки та чорнові записи, які підтверджують протиправну діяльність.

Досудове розслідування здійснюється слідчими СВ Голосіївського УП ГУ Нацполіції у м. Києві за оперативного супроводу відділу протидії кіберзлочинам у м. Києві Департаменту кіберполіції Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.