Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Ошукували громадян під приводом надання послуг з працевлаштування за кордоном – припинено діяльність злочинної організації

За процесуального керівництва Вознесенівської окружної прокуратури м. Запоріжжя організатору та учасникам злочинної організації повідомлено про підозру у шахрайстві (ч. 1, ч. 2 ст. 255, ч. 5 ст. 190 КК України). 

За даними слідства, засновником шахрайської схеми був житель Запоріжжя, який разом із двома співорганізаторами координував діяльність створеної ним злочинної організації. Інші пять учасників були залучені на роль менеджерів «по роботі з клієнтами». 

За розробленим планом вони розміщували у мережі Інтернет фейкові оголошення про допомогу у працевлаштуванні за кордоном. Вартість таких псевдопослуг складала в середньому 600 євро.

Під час телефонних розмов ознайомлювали клієнтів із наявними вакансіями, умовами роботи, проживання, оформлення робочих віз тощо, створюючи ілюзію фахового агентства з працевлаштування. 

Після отримання передоплати переставали відповідати на дзвінки. 

У такий спосіб підозрювані заволоділи коштами більше 20 потерпілих на суму понад 600 тис грн.

Правоохоронці провели 14 обшуків. Вилучено понад 12000 доларів США та 2500 євро, мобільні телефони, комп’ютерну техніку, чорнові записи, банківські картки тощо. 

Учасників злочинної організації затримано в порядку ст. 208 КПК України. Двом із них обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, щодо інших – питання вирішується.

Заходи з викриття здійснювались прокуратурою спільно із слідчими відділу поліції № 1 Запорізького РУП та Головного управління Нацполіції в Запорізькій області за оперативного супроводу співробітників УКП у Запорізькій області ДКП Нацполіції України.   

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено у законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.