Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
На Буковині судитимуть учасників злочинної групи, які торгували бланками повісток

За процесуального керівництва Чернівецької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону скеровано до суду обвинувальний акт стосовно організованої злочинної групи із трьох осіб. Їм інкримінують отримання неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (ст. 28, ч. 2 ст. 369-2 КК України).

Слідство встановило, що упродовж квітня-червня 2023 року обвинувачені підшукували охочих уникнути мобілізації чоловіків. Вони пропонували «придбати» повістку, яка надасть можливість відтермінувати призов на військову службу, у разі зупинки представниками ТЦК. 

При цьому, «клієнтам» обіцяли можливість поновлювати послугу після закінчення строків. 

Ціна «питання» становила 3000 доларів США.

Задокументовано більше десятка епізодів такої злочинної діяльності.

Учасники групи чітко розподілили ролі і функції, розробили план, налагодили зв’язки, а також використовували заходи конспірації – кодово називали бланки повісток «промокашками». 

Схему організував житель Чернівців, до якої залучив знайомого військовослужбовця із територіального центру комплектування та соціальної підтримки і свого пасинка.

Досудове розслідування здійснювали слідчі Головного управління Нацполіції у Чернівецькій області за оперативного супроводу Управління статечних розслідувань ДСР Нацполіції України. 

Примітка: відповідно до ст.62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.