Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Партія героїну на понад 1 млрд грн – правоохоронці блокували діяльність транснаціональної злочинної групи (ФОТО)

За процесуального керівництва прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя викрито діяльність транснаціонального організованого злочинного угруповання, учасники якого організували масштабну схему перевезення героїну з Ірану через територію Вірменії та Грузії до України для подальшого збуту на території нашої держави та контрабанди до Європейського Союзу.

На початку 2020 року правоохоронці автономії отримали інформацію стосовно постачання особливо незапеченої наркотичної речовини до України, у тому числі через тимчасово окупований півострів Крим. Для викриття та документування протиправної діяльності проведено контроль за вчиненням злочину у формі контрольованої поставки. Правоохоронці слідкували за переміщенням вантажного автомобіля з Ірану до України, у якому нібито перевозили будівельні матеріали, але насправді в спеціально обладнаних муляжах цегли знаходився героїн. 


У результаті спланованої міжнародної спецоперації затримано двох громадян Туреччини, один з них – організатор схеми, який через свої зв’язки займався придбанням героїну в Ірані та його відправкою в Україну. Організатор постійно змінював схеми перевезення, методи приховування наркотику та призначені для цього транспортні засоби. Ретельно підшукувалися і суб’єкти господарської діяльності, що здійснювали переправлення товарів, за допомогою яких приховувались наркотичні засоби. Спочатку організатор схеми здійснював «перевірочні» рейси без наркотичних засобів, щоб пізніше цим же шляхом спрямувати вже героїн. Другий фігурант займався збутом на території України. Також планувалася контрабандна героїну дрібними партіями до країн Європейського Союзу.

Загальна вага вилученого наркотичного засобу становить понад 368 кг, що за цінами «чорного ринку» – 1 млрд грн.

Організаторів каналу контрабанди затримано у місті Києві, наразі їм повідомлено про підозру у контрабанді і незаконному придбанні, зберіганні, перевезенні, пересиланні та збуті наркотичних засобів (ст. 305, ст. 307 КК України).

Спецоперація із викриття протиправної діяльності проводилася спільно зі співробітниками Департаменту боротьби з наркозлочинністю НП України та слідчими ГУ НП України в АР Крим та м. Севастополі за сприяння Департаменту міжнародного поліцейського співробітництва НП України, спільно з Митною службою України, Державною прикордонною службою України, компетентними органами Вірменії, Грузії та США.