Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Переписали підручник з історії на користь росії – судитимуть помічника президента рф та ректора московського інституту

Прокурори Офісу Генерального прокурора скерували до суду обвинувальний акт стосовно помічника президента рф та ректора московського державного інституту міжнародних відносин.

Їм інкриміновано розповсюдження матеріалів із закликами до зміни меж території України, а також виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікацію її учасників (ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 28, ч. 3 ст. 436-2 КК України).

Слідство встановило, що у 2023 році під редакцією обвинувачених на виконання доручення президента рф підготовлено та видано підручник з історії росії під назвою «История. История России. 1945 год – начало ХХІ века. 11 класс». 

Підручник поширено та використано для навчання українських учнів 11 класів на тимчасово окупованих територіях України – в Донецькій, Луганській, Запорізькій, Херсонській областях та АР Крим.

Автори відобразили у підручнику ідею «правильності та доцільності» від’єднання від України частини території та приєднання її до росії. Його зміст направлений на формування в учнів переконання у тому, що збройна агресія рф, розпочата у 2014 році, та тимчасова окупація території спровокована Україною та викликана неможливістю її уникнення. 

Також у навчальному посібнику його автори возвеличували і прославляли учасників збройної агресії та розпалювали ворожнечу між жителями самопроголошених утворень і підконтрольної Україні території.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалось слідчими ГСУ СБУ.