Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Переслідування українських активістів в Криму – судитимуть колишнього суддю

Прокуратурою АР Крим та м. Севастополя в порядку спеціального досудового розслідування до суду скеровано обвинувальний акт стосовно колишнього судді Білогірського районного суду АР Крим за фактом державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України).

За даними слідства, у 2014 році після окупації півострова суддя зрадив присязі на вірність народу України та перейшов на службу до незаконно створених судових органів Російської Федерації. Перебуваючи на посаді, обвинувачений незаконно притягнув до адміністративної відповідальності трьох кримськотатарських активістів. Незаконно керуючись законодавством РФ, він також притягнув одного з активістів до кримінальної відповідальності, засудивши до 1 року позбавлення волі.  

Ці кримчани брали участь у подіях 3 травня 2014 року, коли кримськотатарські активісти перекрили дорогу на кількох ділянках трас Сімферополь-Севастополь, Херсон-Джанкой-Феодосія-Керч, Сімферополь-Феодосія-Керч та інших, виступаючи проти окупації Криму та незаконної заборони в’їзду на півострів Голові Меджлісу кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву.

Своїми діями та рішеннями обвинувачений сприяв становленню окупаційних судових органів на півострові та у цілому окупаційної влади РФ, а також надавав допомогу представникам іноземної держави в проведенні підривної діяльності проти України та брав безпосередню участь в реалізації політики держави-окупанта, яка спрямована на переслідування громадян України, незгодних з окупацією півострова.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося територіальним управлінням ДБР, розташованим у м. Мелітополі.

За матеріалами прокуратури АР Крим та м. Севастополя