Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Першому заступнику керівника адміністрації президента рф повідомлено про підозру

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру першому заступнику керівника адміністрації президента рф.

Йому інкримінують пособництво у веденні агресивної війни, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікацію її учасників, а також незаконне перетинання державного кордону України (ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 437, ч. 2 ст. 110, ч. 3 ст. 436-2, ч. 1, 2 ст. 332-2 КК України).

За даними слідства, підозрюваний з 2022 року по теперішній час здійснює пособництво вищому військово-політичному керівництву рф у веденні агресивної війни проти України.

З початку повномасштабного вторгнення він є «куратором» тимчасово окупованих ворогом Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей. Там підозрюваний реалізує завдання та доручення президента рф, пов’язані з установленням контролю над цими територіями. За його вказівкою  забезпечується інтегрування окупованих територій до складу рф.

Крім того, за вказівкою президента рф підозрюваний координує діяльність медіа держави-агресора. За допомогою підлеглих працівників він формує і узгоджує пропагандистиські наративи, вислови і реакції на події, що стосуються ведення агресивної війни проти України.

Своєю діяльністю підозрюваний спонукає громадян рф вступати до лав збройних сил рф для ведення бойових дій на території України та виправдовує вчинення ними воєнних злочинів. 

 Досудове розслідування здійснюється ГСУ СБУ.