Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Під час 22-ої Асамблеї держав-учасниць МКС говорили про розслідування злочинів, пов’язаних з війною в Україні

Представники Офісу Генерального прокурора взяли участь у заходах на полях 22-ої Асамблеї держав-учасниць Міжнародного кримінального суду, що відбулись у Нью-Йорку в штаб-квартирі ООН.

Одну з панелей присвятили питанням протидії сексуальним та ґендерно-зумовленим злочинам, пов’язаним із війною в Україні. Начальник Департаменту Офісу Генерального прокурора Олексій Бонюк повідомив, що серед злочинів, скоєних внаслідок російської агресії, значну частину представляє ґендерне насильство.

"Ми прагнемо інтегрувати ґендерно-орієнтовані підходи до всіх напрямів діяльності Офісу Генпрокурора. Йдеться про розгляд злочинів з ґендерної точки зору, краще розуміння постраждалих і свідків, їхніх потреб. Ми вже зробили надзвичайно багато для імплементації людиноцентричних підходів, тож інтеграція ґендерної перспективи допоможе краще адаптувати процедури до потреб потерпілих", - зазначив він.

Делегація українських прокурорів зустрілась із керівницею з політики, верховенства права та правосуддя перехідного періоду ООН Жінки Емілі Кенні та програмною спеціалісткою ООН Жінки-Україна Ліндою Айтіо. Під час зустрічей досягнуто домовленість про подальшу співпрацю в завершенні ґендерного аудиту органів прокуратури, розробки ґендерної стратегії, плану дій на її виконання, стандартів діяльності прокурорів та проведення навчань для обміну досвідом.

Також на одному з заходів Асамблеї обговорювали шляхи притягнення до відповідальності винних у збройній агресії проти України. Олексій Бонюк зауважив, що МКС є одним з ключових партнерів Офісу Генпрокурору з початку повномасштабної війни. Та попри обмін даними з міжнародними партнерами і переслідування злочинців на національному рівні, залишається питання відповідальності організаторів агресії.

"Не можна забувати, що першоджерелом міжнародних злочинів, які ми документуємо в Україні, є злочин агресії. З юридичної точки зору недостатньо притягати до відповідальності солдат та їхніх безпосередніх командирів, але залишити недоторканими їхніх лідерів. Маємо закрити прогалину в архітектурі міжнародного правосуддя та створити Спеціальний трибунал", - зазначив Олексій Бонюк.