Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Під час окупації Миколаївщини вбили місцевого мешканця та знущалися над цивільними – повідомлено про підозру трьом військовослужбовцям зс рф

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора ідентифіковано та повідомлено про підозру трьом військовослужбовцям зс рф. Двом з них інкримінують жорстоке поводження з цивільним населенням, поєднане з умисним вбивством (ч. 1 ст. 28, ч. 1, 2 ст. 438 КК України), а ще одному – порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, у березні 2022 року військовослужбовці 108 десантно-штурмового полку 7 десантно-штурмової дивізії зс рф прибули на військовій техніці до будинку, в якому проживала староста села Новопетрівка. Вони вимагали у мешканців цього села зібрати і віддати зброю, яку селяни забрали напередодні під час відступу зс рф.

Один з військових рф погрожував старості та іншій цивільній особі вбивством, направивши зброю у їх сторону та вистріливши автоматною чергою з відстані 3-4 метрів, імітуючи їх розстріл.  

Сприймаючи погрози життю як реальні, громадянин вирішив самостійно зібрати всю знайдену зброю та віднести в обумовлене військовослужбовцями зс рф місце біля в’їзду в село.

Там двоє інших військовослужбовців десантно-штурмової дивізії зс рф незаконно позбавили його волі, погрожуючи зброєю. Вони одягнули на руки потерпілого пластикові хомути та незаконно утримували його в місці розташування російських військ.

В цей час потерпілого катували - били ногами та руками, прикладом автомата, стискали нігті на руках плоскогубцями та спилювали зуби напильником.

Поблизу зрошувального каналу окупанти вбили потерпілого, вистріливши в голову.

Крім цього, ці ж двоє військовослужбовців незаконно позбавили волі іншу цивільну особу, погрожуючи застосуванням зброї. Вони зв’язали руки потерпілого та проти волі незаконно утримували декілька годин. В цей час били його ногами, руками та прикладом автомата.

Досудове розслідування здійснює Головне слідче управління Національної поліції України.