Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Під час окупації Сумщини наказав стріляти в цивільного, який відмовився закопати в ямі тіло знайомої, – до 10 років позбавлення волі засуджено військового рф

За публічного обвинувачення прокурорів Сумської обласної прокуратури командира 5 батареї 147 самохідного артилерійського полку сухопутних військ рф визнано винним у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України). 

Вироком суду його заочно засуджено до 10 років позбавлення волі. 

Прокурор у суді довів, що 9 березня 2022 року мирний житель на власному автомобілі разом зі знайомою їхали по дорозі «Суми – Полтава». На облаштованому російськими військовими блок-посту водій вийшов із автівки, у цей час окупанти обстріляли транспортний засіб. Від отриманих поранень пасажирка, яка сиділа не передньому сидінні, загинула. Не зважаючи на труп, троє військових рф сіли в авто та змусили водія везти їх у визначеному напрямку.

У с. Боромля Охтирського району їх зупинили інші окупанти. Водій вийшов із автівки та розповів про обставини вбивства військовому, який був серед них головним. Натомість той наказав чоловікові закопати труп, який так і залишався в авто, у найближчій ямі чи на узбіччі дороги. Коли чоловік відмовився, військовий наказав своїм підлеглим спочатку прострелити потерпілому коліна, а потім взагалі сказав убити його. Коли окупанти вже були готові виконати наказ командира, їм надійшло повідомлення про необхідність терміново прибути в інше місце для підкріплення. Вони наказали чоловікові витягти з автівки тіло загиблої. Доки він переміщав тіло, вони на його автівці поїхали з місця події.

Наразі встановлюються військові рф, які обстріляли авто та вбили жінку, а також ті, які направляли зброю на чоловіка та готові були вистрілити.

Спеціальне досудове розслідування здійснювалось слідчими Слідчого управління ГУ НП в Сумській області під процесуальним керівництвом прокуратури.