Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Підбурювання до дезертирства і організація незаконного переправлення через держкордон – в Україні заочно судитимуть президента-втікача та його головного охоронця

За участі прокурорів Офісу Генерального прокурора Подільським районним судом м. Києва прийнято рішення про здійснення спеціального судового провадження – in absentia стосовно колишнього Президента України та ексзаступника начальника Управління державної охорони України – начальника Служби безпеки Президента України.

Ухвалення судом цього рішення дозволяє провести судовий розгляд та прийняти кінцеве рішення за пред’явленим обвинуваченням без участі обвинувачених.

Слідством встановлено, що 23 лютого 2014 року експрезидент України, діючи спільно з начальником служби своєї безпеки та представниками РФ, повітряними та морськими суднами військово-морських сил держави-агресора двічі незаконно перетнув держкордон України та переправив через нього не менше 20 осіб до Російської Федерації.

Цього ж дня колишній Президент, перебуваючи на території військової частини Чорноморського флоту Російської Федерації в районі Козачої бухти в м. Севастополі, підбурював військовослужбовців Управління державної охорони України, які безпосередньо виконували завдання по забезпеченню його особистої охорони, до вчинення дезертирства.

Експрезиденту інкриміновано організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України та підбурювання до вчинення дезертирства (ч. 2 ст. 332, ч. 4 ст. 27, ч. 1 ст. 408 КК України). Його колишньому охоронцю – організацію незаконного переправлення осіб через державний кордон України та дезертирство (ч. 2 ст. 332, ч. 1 ст. 408 КК України).

Оскільки експрезидент та його головний охоронець тривалий час переховуються від органів слідства та суду, досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалось слідчими ДБР за спеціальною (заочною) процедурою.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.