Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Підробка результатів ПЛР-тестів на COVID-19 з реквізитами відомих українських лабораторій — на Харківщині викрито 10 осіб (ФОТО)

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури 10 осіб викрито за фактом підроблення документів, штампів і печаток, шахрайства, незаконного використання знака для товарів і послуг, фірмового найменування та за фактом порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам (ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 190, ч. 3 ст. 229, ч. 1 ст. 325 КК України). 

За даними слідства, житель Запоріжжя запропонував своєму батьку, який є власником туристичного агентства, підробляти негативні результати ПЛР-тестів на COVID-19 для клієнтів фірми. До втілення цього плану організатор залучив також рідного брата та знайомих. Близько року група осіб отримувала замовлення, використовуючи соціальні мережі та месенджери. Після одержання передоплати в розмірі 400 грн вони створювали підроблені документи, що містили реквізити українських медичних лабораторій, та віддавали їх замовникам, у тому числі через турагентство батька організатора.

Правоохоронцями проведено більше 20 обшуків на території Київської, Харківської та Запорізької областей в офісах та за місцями проживання фігурантів. У ході обшуків виявлено та вилучено комп’ютерну техніку, смартфони, банківські картки, прилад для виготовлення підроблених печаток та штампів, підроблені печатки та штампи українських медичних лабораторій та окремих лікарів.

Наразі вирішується питання щодо повідомлення викритим особам про підозру та обрання запобіжних заходів.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим управлінням Головного управління Нацплоції в Харківській області, оперативний супровід – Управлінням протидії кіберзлочинам в Харківській області Департаменту кіберполіції Нацполіції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.