Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Підробляли табелі робочого часу працівника – судитимуть службовців держпідприємства зі структури НААН України

Прокурори Офісу Генерального прокурора направили до суду обвинувальний акт стосовно трьох службових осіб держпідприємства, яке входить у структури НААН України. Двом із них інкримінують пособництво та розтрату майна шляхом зловживання службовим становищем та службове підроблення (ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України). І ще одному - пособництво у розтраті майна шляхом зловживання службовим становищем (ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 191).

Розслідуванням встановлено, що службовці розробили схему розтрати коштів держпідприємства. З 2019 року по 2021 роки інженер-механік вносив недостовірні дані до табелів робочого часу та погоджував їх. Вони стосувалися відпрацювання ще одним із обвинувачених працівників підприємства робочого дня та часу. Однак, цей працівник на робочому місці жодного дня не перебував та фактично покладені на нього обов’язки не виконував.

Бухгалтер держпідприємства, в свою чергу, погоджувала завідомо недостовірні дані, які містились в табелі робочого часу, та платіжні доручення. Внаслідок чого працівнику незаконно нараховувалася заробітна плата за роботу, яку він не виконував. Це призвело до розтрати коштів державного підприємства.

У разі доведення вини в суді, їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі Головного слідчого управління Національної поліції України спільно з працівниками Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.