Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Пілоту ЗС РФ, який бомбив м. Балаклія на Харківщині, повідомлено про підозру

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури військовослужбовцю збройних сил РФ повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, 27 лютого 2022 року пілот винищувача СУ-30СМ здійснив виліт з аеродрому м. Курська та перетнув кордон України.

Виконуючи злочинний наказ політичного та військового керівництва країни-агресора, підозрюваний здійснив бомбардування м. Балаклія Харківської області осколково-фугасними авіаційними бомбами ОФАБ-250. В результаті авіанальоту пошкоджено житлові будинки та об’єкти місцевої інфраструктури.

13 березня 2022 року під час руху у повітряному просторі України в напрямку м. Краматорська для здійснення чергової атаки винищувач під його керуванням збито військовослужбовцями ЗСУ, а самого пілота через декілька днів взято у полон.

Злочинні дії підозрюваного є порушенням статей 51 та 52 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосуються захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (Протокол І).

Згідно з нормами міжнародного гуманітарного права на час слідства він перебуватиме в одній з установ виконання покарань, визначених як місце тримання військовополонених.

Досудове розслідування здійснюється ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Якщо ви стали свідком воєнного злочину РФ, фіксуйте та надсилайте докази: https://warcrimes.gov.ua