Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Погодження «Харківських угод» на користь Росії – повідомлено про підозру ексміністру оборони України

За погодженням прокурорів Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру колишньому Міністру оброни України у кримінальному провадженні за обставинами вчинення ним за попередньою змовою групою осіб державної зради (ч. 2 ст. 28, ч.1 ст. 111 КК України).

За даними слідства, ексміністр оборони України, керуючи головним органом у системі центральних органів виконавчої влади і військового управління із забезпечення реалізації державної політики у сфері оборони, був обізнаним про загрози суверенітету, територіальній цілісності, недоторканності та обороноздатності України від підривної діяльності Російської Федерації. Водночас, у квітні 2010 року, всупереч вимог Конституції, Воєнної доктрини України, Віденської Конвенції про право міжнародних договорів, а також Законів України «Про міжнародні договори», «Про оборону України», «Про Збройні Сили України» погодив без зауважень Угоду між Україною та РФ, якою було продовжено на 25 років строк перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України – АР Крим і м. Севастополі.

У результаті таких дій були штучно створені передумови для збільшення чисельності військ Російської Федерації на території України, їх переоснащення й модернізації та у подальшому – вторгнення збройних сил Російської Федерації і окупації ними АР Крим і м. Севастополя.

Наразі за процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора у цьому провадженні повідомлено про підозру у вчиненні державної зради за попередньою змовою групою осіб колишньому Президенту та Прем’єр Міністру України, а також ексміністрам закордонних справ та юстиції (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 КК України). Окрім цього, стосовно експрезидента та очільника Уряду на підставі дозволу суду слідчими Державного бюро розслідувань здійснюється спеціальне досудове розслідування (in absentia).

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.