Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Пограбували фермерів на Харківщині на понад 117 млн грн - викрито учасників «лнр» та їх спільників

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури викрито і заочно повідомлено про підозру семи особам у порушенні законів та звичаїв війни, вчиненому групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, під час захоплення сіл Петро-Іванівка, Колодязне, Фиголівка Дворічанської селищної громади Куп’янського району Харківщини окупанти обкрадали заможних мешканців та фермерів. 

Очолив злочинну групу 53-річний командир роти 101-го стрілецького полку «лнр», до якої він залучив найближче оточення — свого заступника, командира відділення, гранатометника та стрілка. Згодом вони взяли до себе ще громадянина рф — голову Християнського фермерського господарства у м. валуйки бєлгородської області та мешканця Купʼянського району.

У с. Колодязне підозрювані вдерлись на територію сільськогосподарського підприємства та, погрожуючи директору фізичною розправою, наказали віддати зернові культури. Через декілька днів спільники вантажівками з номерними знаками бєлгородської реєстрації вивезли сільгоспкультури у бік непідконтрольної Україні території через пункт пропуску до рф. 

Правоохоронці задокументували й інші факти грабежів. Підозрювані вивозили не тільки зерно, кукурудзу, пшеницю, насіння соняшника, а й примусово забирали автомобілі, які у подальшому використовували для пересування, рушниці, компʼютерну техніку, мобільні телефони, електропідстанції. Грабежі супроводжувались психологічним насильством, «допитами» та погрозами вбивств. 

Загалом фігуранти заволоділи зерновими культурами та майном на суму понад 117 млн грн. 

Вирішується питання щодо оголошення підозрюваних у розшук.

Досудове розслідування проводять слідчі СУ ГУНП в Харківській області. Оперативний супровід — 7-ме управління (з обслуговування Харківської області) ДСР Національної поліції України, Управління СБУ в Харківській області.