Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Понад 1080 культурних та історичних об'єктів були зруйновані, пошкоджені або розграбовані військами рф – Андрій Костін під час конференції, присвяченої захисту культурної спадщини

Генеральний прокурор Андрій Костін взяв участь у конференції «Захист культурної спадщини та протидія культурному стиранню в умовах збройного конфлікту: Нові виклики та досвід України».

«Вперше з часів Другої світової війни агресор системно намагається знищити цілий народ. росія масово викрадає українських дітей, намагаючись позбавити нас майбутнього. Знищує обʼєкти української культурної спадщини, намагаючись позбавити нас нашого минулого», зауважив Андрій Костін.

«З 24 лютого 2022 року понад 1080 культурних та історичних об'єктів були зруйновані, пошкоджені або розграбовані військами рф. Саме так виглядає геноцид. Ми робимо все, щоб злочин геноциду було доведено, а ті, хто організували його, були покарані», – наголосив він

У співпраці з національними та міжнародними партнерами Офіс Генерального прокурора посилює зусилля з протидії цим злочинам. Створено спеціалізований підрозділ, який здійснює процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях щодо воєнних злочинів проти культурної спадщини. Наразі розслідується близько 70 таких проваджень.

Генпрокурор розповів, що серед цих проваджень — знищення музею Григорія Сковороди в Харківській області. Наразі вже повідомлено про підозру полковнику російських збройних сил, командиру винищувального авіаційного полку, який віддав наказ атакувати цей музей.

Андрій Костін акцентував, що українська культура та історія мають величезну цінність для європейської та світової спадщини. І лише спільними зусиллями можна зупинити агресора.

«Сьогодні головне – це та політика, яка йде від нас і яка підтримується усім цивілізованим світом. Це політика поваги до міжнародного права. Це увага до тих норм, які визначені на міжнародному рівні та які увійшли в життя кожного свідомого громадянина й політика. Тільки разом, об’єднавши наші компетентності й компетенції, спроможності та ресурси, ми можемо вирішити такі комплексні та складні завдання, як збереження культурної спадщини, упередження її руйнування, захист та навіть підготовку до того, що буде колись», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Конференція була організована Кримським інститутом стратегічних досліджень, Міністерством культури та інформаційної політики, Міністерством закордонних справ, Українською асоціацією міжнародного права, Фондом підтримки фундаментальних досліджень, Національною комісією України у справах ЮНЕСКО за підтримки USAID, Міжнародного фонду «Відродження» та Pact Ukraine.