Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Посадовців, які відповідали за утримання та облаштування укриттів у Деснянському районі та столиці, судитимуть за службову недбалість

За процесуального керівництва Деснянської окружної прокуратури міста Києва до суду направлено обвинувальний акт стосовно директора Департаменту муніципальної безпеки Київської міськдержадміністрації, першого заступника голови Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації, директора медичного закладу та його заступника.

Їх обвинувачують у вчиненні службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України).

Розслідуванням встановлено, що 1 червня 2023 року у Деснянському районі столиці, внаслідок ракетного обстрілу рф, на порозі зачиненого укриття загинули дві жінки та дитина, ще 7 людей отримали травми різного ступеня.

Загиблі та травмовані після сигналу «Повітряна тривога», намагались потрапити до укриття, розташованого в приміщенні Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги №3» Деснянського району м. Києва. Люди стукали в двері, щоб їх впустили всередину, однак двері їм не відчинили.

Встановлено, що обвинувачені не проконтролювали стан укриттів та не забезпечили їх доступність для населення, а також придатність для використання у випадку оповіщення «Повітряна тривога».

Внаслідок допущеної директором Департаменту муніципальної безпеки КМДА службової недбалості, на території міста Києва не сформовано фонд захисних споруд цивільного захисту, спроможний забезпечити безпеку для життя та здоров’я всіх мешканців міста Києва. Наявні сховища та укриття, у зв’язку з відсутністю належного контролю за їх утриманням та станом готовності, нерідко зачинені або непридатні для використання.

Потерпілі заявили цивільні позови про солідарне стягнення із обвинувачених матеріальної та моральної шкоди в розмірі понад 5 млн грн.

Досудове розслідування здійснювалося Деснянським управлінням поліції м. Києва.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.