Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Посилення міжнародної правової коаліції для покарання воєнних злочинців РФ - Ірина Венедіктова обговорила співпрацю з Генпрокурором Словаччини

Ірина Венедіктова провела зустріч із Генпрокурором Словацької Республіки Марошем Жилінкою, який прибув до України для обговорення співробітництва для притягнення РФ до відповідальності на всіх можливих рівнях, а також розшуку, арешту і конфіскації активів воєнних злочинців. Сторони підписали меморандум про співпрацю між органами прокуратури України та Словаччини.

«Міжнародна правова коаліція заради справедливості посилюється. Словаччина з першого дня вторгнення РФ підтримує Україну. Днями Генпрокуратура Сооваччини розпочала власне кримінальне провадження для розслідування воєнних злочинів Росії в національній юрисдикції. Партнери також підтримали нас у Міжнародному кримінальному суді» - наголосила Ірина Венедіктова.

У ході зустрічі генпрокурори обговорили найбільш серйозні злочини РФ, які викликають стурбованість всього міжнародного співтовариства.

В рамках меморандуму сторони домовились надавати найповнішу допомогу у зв’язку з кримінально-процесуальними діями щодо злочинів проти людяності, воєнних злочинів, злочинів агресії та геноциду. Ця співпраця включає також подання доказів та матеріалів кримінальної справи, необхідних для судового розгляду.

«Ми спільно здійснюватимемо збір та фіксацію доказів порушень міжнародного гуманітарного права, а також обмінюватимемось відповідною інформацією», - зауважила Генпрокурор.

Словацька сторона також отримуватиме показання свідків та потерпілих, які вимушено перебувають на її території, а також інших осіб, які володіють інформацією або іншими доказами про вчинені злочини та причетних до них осіб.
У разі встановлення підозрюваних у вчиненні воєнних злочинів РФ обидві держави забезпечать їх притягнення до кримінальної відповідальності.

«Вдячні словацьким прокурорам за їхнє прагнення до справедливості та допомогу Україні в складний воєнний час. Об‘єднання зусиль всього світу наближує нашу перемогу», - резюмувала Ірина Венедіктова.