Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
"Поширення наркозлочинності – загроза національній безпеці", - Генпрокурор на спільній нараді правоохоронців (ФОТО)

Цьогоріч правоохоронцями обліковано 24,5 тис кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотиків. Про це Ірина Венедіктова заявила на спільній нараді керівників правоохоронних та інших державних органів з питань протидії кримінальним правопорушенням у сфері незаконного обігу зброї, наркотичних засобів та торгівлі людьми, що відбулася в Офісі Генпрокурора.

«За даними інформаційних джерел, в Україні споживають наркотики від одного до півтора мільйона осіб і їх число щорічно збільшується на 8-10%. Темпи зростання наркоманії є одними з найвищих у світі. Щороку вона стає причиною смерті близько тисячі осіб, а від наркоманії і пов'язаних з нею хвороб помирає більше 120 тисяч. Саме тому протидія кримінальним правопорушенням у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, вимагає наших рішучих дій і узгоджених заходів правоохоронних та інших державних органів», - зазначила Ірина Венедіктова. 

Найбільше правопорушень у цій сфері виявлено у Харківській, Одеській, Донецькій областях та місті Києві. Збільшилася на чверть кількість викритих фактів збуту наркотичних засобів і становить понад 6 тисяч - проти 4,8 тис торік, скеровано до суду майже 5 тисяч проваджень цієї категорії.

До прикладу, в рамках міжнародної слідчої групи за участі правоохоронців України, Вірменії та Грузії й за сприяння Адміністрації по боротьбі з наркотиками США (DEA) у липні цього року викрито двох громадян Туреччини, які організували схему перевезення героїну з Ісламської Республіки Іран, через Вірменію та Грузію до України для подальшого збуту на території держави, а також контрабанди до країн ЄС. У ході обшуку вилучено героїн загальною вагою понад 368 кг, вартість якого за неофіційними підрахунками сягає 1 млрд грн.

Особливу увагу Генпрокурор закликала приділити розповсюдженню наркотичних засобів серед дітей, адже більше ніж на чверть зросла кількість кримінальних правопорушень за їх участю, пов’язаних з незаконним обігом наркотиків.

«У дванадцять разів збільшилася кількість скоєних дітьми особливо тяжких злочинів у цій сфері, передусім у Волинській, Донецькій, Кіровоградській, Львівській, Тернопільській областях та місті Києві, у тому числі у складі злочинних угруповань. І попри те, що більше сотні підлітків за цими фактами притягнуто до адміністративної відповідальності, жодної особи, яка збувала ці речовини дітям, не встановлено. Я вимагаю від вас відповідної реакції на такі факти», - закликала Генпрокурор правоохоронців.

Ще однією з найнебезпечніших форм поширення наркоманії є створення притонів, де найчастіше розповсюджуються наркотичні засоби, а особи схиляються до їх вживання. Тож їх ліквідація повинна займати пріоритетне значення. Подальшої активізації вимагає протидія організованим формам злочинності. Цьогоріч викрито більше сотні злочинних угруповань, які у складі 430 осіб вчинили майже 1,2 тисяч кримінальних правопорушень у сфері незаконного обігу наркотичних речовин, знешкоджено 16 нарколабораторій.

Також потребує невідкладного розв’язання питання надходження наркотиків до військових формувань. Продовжує зберігатися тенденція до поширення наркотичних засобів і на об’єктах пенітенціарної системи. Цьогоріч до кримінальної відповідальності вже притягнуто близько півсотні представників адміністрацій відповідних установ.