Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Поширював російську пропаганду на Харківщині – чоловіку повідомлено про підозру в колабораціонізмі

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури громадянину повідомлено про підозру в колабораційній діяльності (ч. 6 ст. 111-1 КК України).

За даними слідства, під час окупації смт Шевченкове Куп’янського району підозрюваний обійняв псевдопосаду «главного специалиста сектора внутренней политики Шевченковского территориального управления ВГА Купянского района Харьковской области».

Він допомагав представникам держави-агресора просувати антиукраїнські наративи, розповсюджуючи серед місцевих жителів пропагандистську газету «Харьков Z».

На шпальтах газети публікувались матеріали, за допомогою яких загарбники намагались створити позитивне ставлення до держави-агресорки.

У статтях друкованого видання заперечувалася збройна агресія РФ проти України, а окупанти були представлені як «визволителі». Також транслювались тези щодо «турботи» держави-агресорки та готовності РФ надавати будь-яку допомогу населенню.

Окупанти призначили підозрюваного відповідальним за збір інформації про місця для обладнання стендів, дошок оголошень для розміщення агітаційних матеріалів.

Також чоловік збирав дані про місця розташування виборчих комісій на території Шевченківского району та підшукував приміщення для проведення в подальшому так званого «референдуму» про приєднання території смт Шевченкове до РФ.

Підозрюваного затримано в порядку ст. 208 КПК України. За клопотанням прокурорів йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Викриття та документування протиправної діяльності проводилось спільно з Управлінням СБУ в Харківській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.