Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Постачання стратегічної продукції українського підприємства на 90 млн грн до рф – підсанкційному російському олігарху повідомлено про нову підозру

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора російському олігарху повідомлено про підозру у фінансуванні дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України, ухиленні від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), легалізації (відмиванні) майна, одержаного злочинним шляхом (ч. 4 ст. 110-2, ч. 3 ст. 27 ч. 3 ст. 28 ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 209 КК України).

Підозрюваний – кінцевий бенефіціар російської корпорації – одного із найбільших у світі виробників титану, яка, в свою чергу, входить до складу російської державної корпорації «Ростех».

З 2012 року він володів українським гірничо-збагачувальним комбінатом, який здійснював видобування на території Дніпропетровської області стратегічної титановмісної сировини, що використовується при виготовленні широкої номенклатури товарів як військового, так і подвійного призначення.

За даними слідства, російський олігарх утворив злочинну організовану групу, до складу якої увійшли троє громадян України – колишній директор гірничо-збагачувального комбінату, бенефіціар і директорка підприємства з місцем реєстрації у Республіці Австрія.

З січня 2020 року по грудень 2021 року підозрюваний через діяльність групи забезпечив постачання стратегічної титановмісної сировини підконтрольного українського комбінату на майже 90 млн грн на адресу підприємств рф. Вони безпосередньо причетні до виготовлення зброї для потреб міністерства оборони рф, задіяні у забезпеченні потреб оборонно-промислового комплексу та створенні стратегічних резервів країни-агресора.

Щоб приховати факт постачання продукції до рф, учасники організованої групи розробили схему, відповідно до якої титановмісні концентрати за контрактами постачалися до австрійської компанії. Однак фактично вони одразу відвантажувалися до підприємств рф. Оплата здійснювалася на рахунки австрійської компанії за ринковими цінами, однак в Україну грошові кошти за продукцію сплачувалися за заниженими цінами.

Колишньому директору українського гірничо-збагачувального комбінату повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 110-2, ч. 3 ст. 209 КК України.

Також здійснюються заходи у межах міжнародного співробітництва для повідомлення про підозру бенефіціару та директорці австрійського підприємства.

Стосовно російського олігарха та пов`язаних з ним юридичних осіб рішеннями РНБО, введених в дію указами Президента України, застосовано ряд персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється детективами Бюро економічної безпеки України за оперативного супроводження працівників Служби безпеки України.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.