Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Постраждалі від сексуального насильства матимуть безпечні умови проживання, а прокурори та правоохоронці — можливість реалізувати нові підходи

В Івано-Франківській області розпочав роботу шелтер — реабілітаційний центр для жінок, постраждалих від сексуального насильства внаслідок російської агресії. Він створений громадською організацією «Елеос-Україна» за підтримки партнерів з України та інших держав. 

«У створення реабілітаційного шелтеру ми вклали весь свій досвід, сили, знання та палке бажання зцілити фізичні та душевні рани жінок та дівчат, чиї життя та долі намагались зруйнувати російські окупанти», — коментує «Елеос-Україна».

Прокурори Офісу Генерального прокурора тісно співпрацюють з ГО «Елеос-Україна» щодо допомоги постраждалим від злочинів сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. Потерпілі матимуть можливість безоплатно проживати у шелтері протягом півроку. Там вони отримають кваліфіковану психологічну, медичну та іншу допомогу. 

«Така модель є оптимальною як з позиції турботи про постраждалих, так і для результативності кримінального процесу. Адже потерпілі у шелтері завжди мають змогу прямого контакту з прокурором — можуть надати свідчення саме тоді, коли психологічно до цього готові. Прокурори спілкуються з ними за місцем проживання, в комфортних та безпечних умовах, далеко від місця, де було скоєно злочини. Це дозволяє уникнути повторної травматизації та отримати повну інформацію, необхідну для доведення провини злочинця у суді» — зазначила Начальник другого відділу Управління Офісу Генерального прокурора щодо СНПК Анна Сосонська.

Шелтер вже прийняв перших мешканок. У планах — відкрити нові центри для чоловіків та сімей постраждалих від сексуального насильства внаслідок російської агресії.

«Офіс Генпрокурора запроваджує новий комплексний підхід до роботи з такими злочинами. Насамперед — створення безпечного середовища для постраждалих. Завдяки партнерству з «Елеос-Україна» та всіма, хто сприяв реалізації проєкту, ми змогли вивезти жінок з деокупованих територій. Зробимо все можливе, аби вони якнайшвидше відновилися. Всі процедурні питання щодо досудового розслідування здійснюватимуться за умов готовності та згоди постраждалих», — додала Анна Сосонська.

Вона також закликала свідків і постраждалих від сексуального насильства повідомляти правоохоронні органи, аби отримати необхідну допомогу і покарати винних у злочині.

Довідка 

Якщо ви стали свідком сексуального насильства в умовах конфлікту, або постраждали від нього, повідомте представників правоохоронних органів з мобільних бригад, які працюють на деокупованих територіях, або за телефоном Національної поліції #102. 

Кризову психологічну допомогу та направлення на евакуацію, медичну допомогу, психологічну допомогу в терапії можна отримати, звернувшись до кол-центру #ВАРТОЖИТИ — 5522. Психологічну допомогу та юридичну консультацію — за телефоном Національної “гарячої лінії” (Ла Страда – Україна) —  0 800 500 335 (з мобільного або стаціонарного) або 116 123 (з мобільного) та через Телеграм-бот @survivors_support_bot.