Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Повідомлено про підозру чотирьом працівникам виправної колонії на Полтавщині, які катували в’язнів

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру чотирьом службовим особам однієї з виправних колоній Полтавської області у катуванні (ч. 2 ст. 127 КК України).

За даними слідства, службовці колонії знущалися із засуджених. 

Відразу ж після прибуття до колонії засуджених змушували робити дії, які можуть компрометувати їх перед іншими засудженими, знімаючи процес на відеокамеру для подальшого шантажу. 

У разі відмови засудженого виконати вимоги, до нього застосовувалися тортури. Їх били руками, ногами, гумовими кийками, палицями, викручували руки за спиною. Також ходили по тілу в’язнів, яке тримали в лежачому положенні на мокрій поверхні. 

Задокументовано факт катування у лютому 2022 року засудженого упродовж майже однієї години. Все це супроводжувалося постійним психологічним тиском, основною метою якого було зламати волю людини й примусити беззаперечно виконувати будь-які вказівки.

Розслідування за цим фактом розпочато у січні 2023 року. З метою встановлення причетних осіб проведено низку процесуальних дій, призначено 10 експертиз.

Також здійснюється збирання доказів щодо інших фактів катувань, в тому числі що спричинили смерть потерпілого. 

Досліджуються обставини причетності до вчинення злочину керівництва колонії та інших осіб.

Наразі вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Досудове розслідування та оперативний супровід у кримінальному провадженні здійснюють слідчі та оперативні працівники ДБР.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.