Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Повідомлено про підозру двом учасникам НЗФ «ЛНР», які воювали проти Збройних Сил України

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури двом громадянам України повідомлено про підозру у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, участі у діяльності не передбаченого законом збройного формування (ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 260 КК України).

За даними слідства, у грудні 2020 року житель смт Успенка Лутугинського району вступив на посаду «стрілка» до лав незаконного збройного формування окупаційної адміністрації рф – «2 ОМСБР 2 АК НМ ЛНР». Пізніше був переведений у цьому збройному підрозділі на «навідника– оператора БМП-1», де служив з січня 2021-го до 24 лютого 2022 року.

Інший фігурант – мешканець с. Георгіївка Лутугинського району. У січні 2022 року його призначено на посаду «водія ремонтної роти озброєння 2 ОМСБР 2 АК НМ ЛНР».

На «службі» підозрювані отримали військову форму, стрілецьку вогнепальну зброю та боєприпаси. Вони брали безпосередню участь у бойових діях проти Збройних Сил України на східному фронті – в районі м. Щастя та смт Станиця Луганська.

Після повномасштабного російського вторгнення учасники НЗФ «ЛНР» продовжили воювати проти України.

У кінці березня 2023 року військовослужбовці ЗСУ взяли їх у полон біля населеного пункту Берестове Бахмутського району на Донеччині.

Досудове розслідування у кримінальних провадженнях здійснюють слідчі 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.