Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Повідомлено про підозру двом жителям Прилуччини, які перешкоджали законній діяльності ЗСУ

За процесуального керівництва Чернігівської обласної прокуратури повідомлено про підозру двом жителям Прилуцького району у перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період (ч. 1 ст. 114-1 КК України).

За даними слідства, один з підозрюваних записував та поширював на особистому YouTube-каналі відеоролики, в яких надавав рекомендації щодо застосування насильства для перешкоджання законній діяльності співробітників військкоматів. 

Він закликав мати при собі та використовувати будь-які підручні засоби для залякування і знешкодження представників ТЦК та СП. Запевняв підписників, що подібні дії залишаться безкарними.

Висновком судової лінгвістичної експертизи підтверджено наявність в опублікованих матеріалах висловлювань із закликами до застосування насильства відносно співробітників ТЦК та СП. 

Наразі чоловіка затримано та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

Інший підозрюваний адміністрував групу у месенджері «Viber», де учасники повідомляли актуальну інформацію про місцезнаходження працівників ТЦК та СП. Також він самостійно розміщував повідомлення про переміщення представників військкомату, видаляв зайві повідомленнями користувачів та блокував осіб, які систематично порушували правила групи.

Такими діями підозрювані створювали перепони для укомплектування ЗСУ та інших військових формувань, ведення військового обліку призовників, військовозабов’язаних і резервістів.

Досудове розслідування здійснюється Управлінням СБУ в Чернігівській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.