Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Повідомлено про підозру російському льотчику, який наносив авіаудари по містам Харківщини

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури повідомлено про підозру льотчику, підполковнику, заступнику командира одного з авіаційних полків ЗС РФ за фактом посягання на територіальну цілісність та недоторканність України, що призвела до загибелі людей, а також порушення законів та звичаїв війни (ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 438 КК України). 

За даними слідства, 24 лютого та 3 березня 2022 року підозрюваний та штурман, виконуючи незаконний наказ командувача армії військово-повітряних сил протиповітряної оборони РФ, злетіли з аеродрому у м. Воронежі Російської Федерації, незаконно перетнули державний кордон України та завдали авіаудари по м. Ізюм Харківської області. Внаслідок цих дій загинуло 8 мирних мешканців.

Крім того, 6 березня 2022 року ці ж особи здійснили бомбардування м. Харкова з метою знищення регулярних частин Збройних Сил України. Внаслідок цього у м. Харкові повністю та частково зруйновано багатоповерхові житлові будинки, адмінбудівлі, медичні установи, заклади освіти та гуртожитки. 

Літак був уражений військовослужбовцями ЗС України. Після його падіння підозрюваного було затримано.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснює слідчий відділ Управління СБУ в Харківській області.