Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Повідомлено про підозру ряду агітаторів, які закликали до повалення конституційного ладу та підтримували збройну агресію РФ проти України

За процесуального керівництва органів прокуратури викрито чотирьох громадян, які підтримували дії держави-агресора із захоплення територій України та агітували за повалення конституційного ладу.

Мешканцям міст Кривого Рогу, Львова і Первомайська повідомлено про підозри у публічних закликах до насильницької зміни й повалення конституційного ладу та захоплення державної влади, колабораційній діяльності та пропаганді війни, виправдовуванні та визнанні правомірною збройної агресії РФ проти України, а також глорифікації її учасників (ч. 2, ч. 3 ст. 109, ч. 1 ст. 111-1, ст. 436, ч. 2 ст. 436-2 КК України).

За даними слідства, мешканець Миколаївщини у грудні 2022 року у соціальній мережі «Facebook» неодноразово поширював контент, який, за висновками експертизи, містить публічні заклики до повалення конституційного ладу та захоплення державної влади в Україні.

Під час обшуку за місцями проживання чоловіка правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку, телефони та документи, що містять докази вчинення ним злочину.

Його затримано в порядку ст. 208 КПК України. Наразі вирішується питання щодо обрання стосовного нього запобіжного заходу.

Також встановлено, що з квітня 2022 року львів’янин, використовуючи власну сторінку у забороненій соцмережі «Однокласники», поширював матеріали, у яких виправдовував злочинні дії російських військ та закликав до ведення агресивної війни. У своїх дописах він також возвеличував і підтримував військових країни агресора.

Як з’ясувало слідство, проросійськи налаштовані чоловік та жінка – мешканці Кривого Рогу, використовуючи власні акаунти у забороненій соціальній мережі, поширювали коментарі та зображення із підтримкою рішень та військових дій РФ на території нашої держави.

Крім того, під дописом російського інформаційного ресурсу чоловік закликав до знищення населення України, а жінка у соцмережі схвалювала проведення так званої «спецоперації» на території України та висловлювалась на підтримку керівництва РФ.

Під час обшуків за місцями мешкання підозрюваних вилучено мобільні телефони із доказами їх причетності до протиправної діяльності.

Досудові розслідування у кримінальних провадженнях здійснюються СБУ.