Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Повідомлено про підозру трьом працівникам «мдб лнр», які катували мирних жителів в окупованому Сватовому

За процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури повідомлено про підозру мешканцям Луганська та Кадіївки у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, проросійськи налаштовані громадяни після повномасштабного вторгнення вступили на службу до «міністерства державної безпеки» окупаційної влади. Один обійняв посаду «начальника Сватівського міжрайонного відділу мдб лнр», ще двоє ‒ «оперативних співробітників».

У березні 2022 року вони з представниками окупаційних військ держави-агресора облаштували катівню у захопленій адмінбудівлі податкової інспекції у Сватовому. Там знущалися над цивільним населенням.

Серед потерпілих – колишній міський голова, депутат райради та держслужбовиця.

Підозрювані незаконно провели обшуки у будинках місцевих жителів і погрожували застосуванням вогнепальної зброї. Вони позбавили потерпілих волі, протиправно їх утримували та катували.

За вказівкою «начальника відділу мдб» затриманих били прикладом автомату та кулаками, обливали частини тіла киплячою водою. До вух жінки також привʼязували дроти та били електрострумом. У такий спосіб змушували розповісти про людей з проукраїнською позицією.

Наразі вирішується питання щодо оголошення підозрюваних у розшук.

Правоохоронці продовжують ідентифіковувати всіх причетних до протиправних дій стосовно мирного населення, заборонених Женевською Конвенцією.

Досудове розслідування та оперативний супровід здійснює ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.