Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Повідомлено про підозру у державній зраді п’ятьом агентам військової контррозвідки фсб рф, серед яких колишні та діючі посадовці спецслужб

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора п’ятьом громадянам України повідомлено про підозру у вчиненні державної зради (ст. 111 КК України).

За даними слідства, підозрювані були дистанційно завербовані та входили до агентурної мережі керівника розвідувального центру військової контррозвідки фсб рф.

На виконання завдань куратора – діючого співробітника фсб рф, який наразі перебуває у тимчасово окупованому Криму, вони здійснювали підривну діяльність на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності, обороноздатності та державній безпеці України.

Учасниками цієї мережі, у тому числі були колишні посадовці Головного управління розвідки Міноборони та Служби зовнішньої розвідки України, а також співробітник одного із обласних управлінь СБУ.

Підозрювані передавали представникам спецслужб держави-агресора розвіддані про Сили оборони та стратегічно важливі енергооб’єкти. Співробітник СБУ передавав інформацію щодо фортифікаційних споруд та інженерних загороджень поблизу берегової лінії Одеси, координати місць розташування реактивних систем залпового вогню у Харкові.

Ще один російський агент, який раніше проходив службу в ГУР, передавав ворогу особисті дані співробітників ГУР МОУ, інформацію про пункти дислокації та автомобілі, що використовує українська військова розвідка.

Експосадовець Служби зовнішньої розвідки України, завербований фсб рф ще до повномасштабного вторгнення, під час перебування на службі збирав інформацію про місця базування українських військових. А після 24 лютого 2022 року здавав канали переправлення іноземного озброєння в Україну. Також він передавав окупантам секретну інформацію про особливості роботи та системи охорони Рівненської і Хмельницької АЕС.

З метою конспірації агент передавав розвіддані через спільника, який виїжджав за кордон під виглядом волонтера та особисто звітував резиденту ворожої спецслужби. Також передавав дані на флешці через контрабандистів з прикордонних районів України.

Крім того до агентурної мережі входив працівник одного з металургійних підприємств м. Запоріжжя. За завданням куратора з фсб рф за гроші він збирав інформацію щодо переміщення та розміщення підрозділів ЗСУ на території Запорізької області.

За кожне виконане завдання агенти отримували кошти від спецслужб рф.

Наразі всім підозрюваним обрано запобіжні заходи - тримання під вартою.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Головного слідчого управління СБУ за оперативного супроводу Департаменту контррозвідки СБУ та Головного управління внутрішньої безпеки СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.