Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Працевлаштувалися в окупаційній адміністрації Маріуполя – колишньому депутату міськради та студентці повідомлено про підозру

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури чоловіку та жінці заочно повідомлено про підозру у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України). Керівником Донецької обласної прокуратури чоловіку також повідомлено про підозру у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

За даними слідства, навесні 2022 року двоє жителів Маріуполя погодилися на пропозиції окупаційної влади РФ та добровільно обійняли псевдопосади у незаконно створених установах міста.

Колишній депутат Маріупольської міської ради від політичної партії «ОПЗЖ» взяв участь у голосуванні за призначення на псевдопосаду так званого «голови адміністрації міста Маріуполь». Підозрюваного було призначено його заступником з питань житлово-комунального господарства та будівництва. До обов’язків чоловіка входить залучення населення до співпраці з окупантами, організація інвентаризації майна комунальних підприємств, створення нових псевдоустанов та їх реєстрація в так званих «органах податкової інспекції «ДНР».

Студентка 4 курсу одного з українських університетів, наразі відрахована із навчального закладу, стала керівником так званої громадської приймальні руху «Донецька республіка» у Маріуполі. Підозрювана активно пропагує ідеологію РФ щодо окупації України, бере участь в інформаційних заходах, направлених на дискредитацію органів влади і Збройних Сил України. Також вона організовує роботу з підготовки до проведення фейкових виборів і референдуму щодо визнання легітимності окупаційної адміністрації на території захопленого міста.

Досудове розслідування здійснюється слідчим відділом 2 управління (з дислокацією у м. Маріуполь) ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.