Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Працював на «групу Вагнера» та здавав ворогові позиції ЗСУ – жителя Черкащини викрито на державній зраді

За процесуального керівництва Вінницької обласної прокуратури повідомлено про підозру жителю Черкаської області за фактом державної зради (ч. 2 ст. 111 КК України).

За даними слідства, чоловік на виконання завдання члена «групи Вагнера» у липні 2023 року підшукав вінничанина та схилив його до співпраці з представниками рф. Він проінструктував про умови і порядок співпраці – перехід на бік ворога у разі окупації територій України, а також повідомив його позивний.

Крім того, впродовж вересня 2023 року – квітня 2024 року підозрюваний особисто спостерігав, вивідував інформацію у жителів Вінниччини, систематично збирав відомості про військову інфраструктуру регіону. Зокрема, маршрути і час перевезення боєприпасів, місця їх зберігання, результати ворожих обстрілів та актуальні відомості про особливості функціонування військових об'єктів.

На початку жовтня 2023 року підозрюваний через заборонену в Україні соцмережу «Вконтакте» переслав своєму братові – курсанту військового навчального закладу в рф – детальні відомості про обстріл об'єкта військової інфраструктури в Умані Черкаської області з підтверджувальними фотознімками.

Він просив передати ці матеріали адміністраторам пропагандистських Телеграм-каналів.

У ході санкціонованих обшуків у підозрюваного вилучили мобільний телефон із доказами його протиправної діяльності.

Наразі йому обрано запобіжний захід – тримання під вартою.

Досудове розслідування здійснюють слідчі Управління СБУ у Вінницькій області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.