Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Правоохоронці Рівненщини виявили «ботоферму» (ФОТО)

За процесуального керівництва Рівненської обласної прокуратури здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом несанкціонованого втручання в роботу комп’ютерних мереж (ч. 2 ст. 361 КК України).

За даними слідства, у червні 2021 року невстановлені особи за допомогою мереж апаратно-програмних комплексів заблокували телефонні лінії кількох медичних закладів Рівного. У ході слідства встановлено, що ця мережа насправді використовувалася, як «ботоферма» для незаконної підміни телефонного трафіку з метою переадресації дзвінків для їх подальшої анонімізації, а також для анонімного створення акаунтів в соціальних мережах для розповсюдження фейкової інформації на шкоду авторитету та державній безпеці України , зокрема поширення хибних повідомлень про мінування, здійснення спеціальних інформаційних акцій в інтересах іноземних держав. Для функціонування «ботоферм» використовувалися, крім українських, також SIM-картки іноземних мобільних операторів, у тому числі Російської Федерації.

Правоохоронцями проведено санкціонований обшук в одному з населених пунктів Радомишльського району Житомирської області, під час якого виявлено та вилучено обладнання, яке використовувалося для протиправної діяльності: 9 VoIP шлюзів на 32 порти кожен та понад 4 200 SIM-карток мобільних операторів зв‘язку.

Наразі вирішується питання про накладення арешту на це майно, а також встановлюються особи, причетні до протиправної діяльності.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими Управління СБУ в Рівненській області.


 

За матеріалами Рівненської обласної прокуратури