Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Правоохоронці та урядовці об’єднують зусилля для захисту дітей та подолання викликів у сфері дитячої безпеки під час війни

В Офісі Генерального прокурора пройшла нарада керівників правоохоронних та інших державних органів щодо стану протидії дитячій злочинності, захисту прав та інтересів дітей, які є учасниками кримінального провадження, а також формування правосуддя, дружнього до дитини.

Напередодні Міжнародного Дня Захисту дітей говорили про наявні виклики у цій сфері та шляхи їх подолання. 

Генеральний прокурор Андрій Костін зауважив, що, на жаль, в умовах війни зростає як кількість злочинів, вчинених проти дітей, так і злочинів, вчинених неповнолітніми. Масштаб цих викликів вимагає комплексного підходу та системної співпраці широкого кола партнерів, зокрема активної залученості Уряду. Тож він вкотре закликав колег докласти зусиль для розробки комплексної державної програми з протидії злочинам проти дітей та вчинених неповнолітніми.

Також серед актуальних задач, які озвучив Генпрокурор:

• системна протидія булінгу;

• заходи щодо підтримки ментального здоров’я неповнолітніх;

• протидія злочинам проти статевої свободи та недоторканості, вчиненим проти дітей, зокрема домаганням в онлайн просторі;

• протидія кіберзлочинам проти дітей;

• захист дітей, які постраждали від домашнього насильства або стали його свідками; 

• навчання фахівців, які працюють з дітьми у кримінальному провадженні;

•створення комплексного міжінституційного механізму для надання дітям, які є учасниками кримінального провадження, соціальної, психологічної, правової, медичної та іншої допомоги.

«Попри безпрецедентно складну ситуацію, ми продовжуємо розбудовувати правову європейську державу. І забезпечення захисту прав та інтересів дітей є наріжним каменем нашого успіху», – зауважив Андрій Костін.

Генпрокурор розповів, що для цього запроваджуються сучасні людино-орієнтовані підходи до роботи з дітьми, які перебувають у контакті з законом. Торік у 6 регіонах (Житомирська, Черкаська, Кіровоградська, Чернівецька, Львівська області та м. Київ) стартував пілотний проєкт щодо імплементації міжнародних стандартів правосуддя, дружнього до дитини. Він уточнив, що вже видно позитивну динаміку, тому ухвалено рішення поширити цей проєкт ще на 6 регіонів – Волинську, Дніпропетровську, Закарпатську, Київську, Полтавську та Тернопільську області.

Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець зазначив, що за минулий рік Офіс Омбудсмана отримав понад 3,5 тисяч звернень щодо порушення прав дитини. На жаль, є тенденція зростання цього показника. «Наша інституція вже зробила крок для розв’язання цієї проблеми. Спільно з Патрульною поліцією України ми запустили просвітницький проєкт «Права та обов’язки дітей». У його межах в школах різних регіонів України проводять уроки, на яких діти дізнаються більше про свої права. Також розробили інформаційні бюлетені. Таку роботу необхідно розширювати», – поінформував Дмитро Лубінець.

«Ми системно підходимо до вирішення питання безпеки дітей: перші 402 офіцери Служби освітньої безпеки з початку року несуть службу в школах, впроваджуємо паспорт безпеки закладу освіти, проводимо заняття з мінної безпеки. Це все комплекс заходів, які дозволять убезпечити наших дітей від надзвичайних подій. До того ж, цьогоріч МВС запускає ліцеї, де на повному забезпеченні навчатимуть діти наших загиблих героїв. Це все складові єдиного підходу», – підкреслив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

«Ми перша країна в світі, яка підписала превентивний план спільно з ООН. Ніхто до нас цього не робив. Сьогодні держави, з якими ми спілкуємося, просять у нас цей план, бо в інших країнах такого нема. Звичайно, ці напрацювання треба надалі розвивати. Та я дякую всім присутнім міністерствам, адже вони є в цьому плані, і він виконується», – зазначила Радник - уповноважений Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук.

«Коли йдеться про підтримку дітей, які з тих чи інших причин вдаються до правопорушень, постраждали від насильства, правоохоронній системі буде важко справитись з цією задачею, якщо не буде працювати якісна превенція. Щоб вчасно виявляти ризиковану поведінку, яка може призводити до правопорушень, та створювати умови, які допоможуть уникати цього, важливе включення саме соціальної сфери – соціальних працівників, служб у справах дітей», – зазначила Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович. Вона звернула увагу, що першим кроком у цьому напрямку є розбудова мережі Центрів життєстійкості, де дітям та батькам надається психосоціальна підтримка, створюються умови для запобігання та протидії насильству.

Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий акцентував, що система освіти є одним із важливих чинників, спроможних здійснювати вплив на дитину та підлітка. «Наше завдання – зробити так, аби кожна українська дитина мала доступ до якісної та безпечної освіти. Сьогодні у центрі уваги – облаштування укриттів у школах, аби повернути якомога більше дітей до очного навчання. Адже це і про знання, і про соціалізацію, і про можливість звернутися по допомогу фахівців», – звернув увагу міністр.

Міністр охорони здровʼя України Віктор Ляшко подякував Генеральному прокурору за організацію спільної наради, присвяченій дуже актуальним темам, які стосуються наших дітей. «Сьогодні наше Міністерство активно проваджує медичний компонент Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?», яка реалізується за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Нещодавно під час чергового засідання колегії МОЗ був схвалений проєкт концепції послуг, повʼязаних із залежністю від психоактивних речовин, включаючи алкоголь. На найближчому засіданні Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги плануємо розглянути концепцію протидії самогубствам», – розповів він.

Заступник Міністра юстиції України Олександр Банчук повідомив про хід і результати реалізації спільних Мін'юсту з ОГП і МВС проектів у сфері ювенальної юстиції: розбудова системи центрів захисту дитини за моделлю Барнахус; залучення психологів до кримінальних проваджень з участю дитини; програма відновного правосуддя для неповнолітніх підозрюваних.

Андрій Костін подякував всім колегам, які долучилися до наради, й щодня працюють заради захисту українських дітей. 

«У ці складні часи маємо не зупинятися і продовжувати докладати максимальних зусиль. Лише завдяки спільній, скоординованій роботі ми зможемо створити безпечне середовище для розвитку майбутнього покоління», – закликав Генпрокурор.

Участь у нараді взяли Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко, заступник Міністра внутрішніх справ України Олексій Сергєєв, Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець, Радник - уповноважений Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук, Голова Національної поліції України Іван Вигівський, Міністр освіти і науки України Оксен Лісовий, Міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко, Міністр соціальної політики України Оксана Жолнович, заступник Міністра юстиції України Олександр Банчук, начальник Управління ювенальної превенції Національної поліції України Василь Богдан, керівник Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань Дмитро Мірковець, начальник Головного слідчого управління Служби безпеки України Андрій Швець.