Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Правоохоронці викрили керівника благодійного фонду, який організував «схеми» втечі призовників за кордон

За процесуального керівництва Харківської окружної прокуратури Харківської області громадянину повідомлено про підозру у сприянні незаконному переправленню осіб через державний кордон України та у зловживанні впливом (ч. 3 ст. 332, ч. 3 ст. 369-2 КК України).

За даними слідства, керівник одного з місцевих благодійних фонді розробив дві схеми виїзду чоловіків призовного віку за кордон.

Перший механізм полягав у тому, що харків’янин організував безпідставне внесення чоловіків до інформаційної системи «Шлях» в якості волонтерів місцевого благодійного фонду. Така послуга вартувала втікачам 1,5 тис доларів США.

За іншою схемою ділок надавав чоловікам фіктивні документи з місцевих ТЦК та СП, а саме довідки військово-лікарської комісії та про відстрочку від призову на військову службу. Це вже коштувало ухилянтам майже 4,5 тис доларів США.

Підозрюваний особисто проводив інструктажі з клієнтами щодо «обставин» проходження ним військово-лікарської комісії, а також надавав поради та вказівки щодо подальшого перетину державного кордону України.

Правоохоронці затримали чоловіка в порядку ст. 208 КПК України. Наразі підозрюваному обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Тривають слідчо-оперативні дії для встановлення інших осіб, причетних до функціонування незаконної схеми виїзду військовозобов'язаних за кордон.

Досудове розслідування здійснюють слідчі відділу поліції №3 Харківського районного управління поліції №1 ГУНП в Харківській області. Оперативний супровід — Управління СБУ в Харківській області.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.