Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Правоохоронці викрили масштабну схему підроблення сертифікатів про вакцинацію від COVID-19

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури викрито схему незаконного виготовлення та збуту міжнародних свідоцтв про вакцинацію від COVID-19 без фактичного проведення щеплень.

За даними слідства, схему підроблення сертифікатів організували двоє мешканців м. Києва, які долучили до протиправної діяльності посередників – керівників медичних закладів та сімейних лікарів у різних містах України. За попередніми даними, участь у ній брали десять осіб. Вони щоденно формували та передавали лікарям списки для внесення відомостей про вакцинацію до електронної системи eHealth, які у подальшому відображалися в мобільному застосунку «Дія». У такий спосіб щомісяця завантажувалося близько 2000 недостовірних записів про проходження громадянами вакцинації. Зазначені послуги коштували від 3000 до 4500 грн.

Наразі розпочато кримінальне провадження за фактами шахрайства, підроблення документів та збуту підроблених документів, а також несанкціонованих дій з інформацією, яка оброблюється в автоматизованих системах, комп'ютерних мережах, вчинених особою, яка має право доступу до неї (ч. 2 ст. 190, ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 362 КК України).

Заходи із викриття правопорушення здійснювалися спільно зі співробітниками Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ та слідчими Головного управління Національної поліції у м. Києві.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.