Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Правоохоронці викрили працівників Укрзалізниці на Тернопільщині, які зливали дизпаливо з тепловозів

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру пʼятьом учасникам групи – машиністам, помічникам машиністів та майстру цеху АТ «Укрзалізниця» у привласненні чужого майна, за попередньою змовою групою осіб, в умовах воєнного стану (ч. 4 ст. 191 КК України).

За даними слідства, підозрювані, добре знаючи розклад руху потягів, очікували на зупинку тепловоза на одній із залізничних станцій на Тернопільщині та зливали дизельне паливо з локомотивів у каністри.

Розуміючи, що АТ «Укрзалізниця» є стратегічним підприємством, діяльність якого забезпечує виконання надзвичайних функцій у воєнний стан, зокрема евакуації населення, перевезення гуманітарної допомоги – медикаментів, продуктів харчування та інших вантажів необхідних для фронту, вони викрадали паливо та скидали каністри з дизелем під час руху тепловоза в заздалегідь обумовленому місці. Відвозили їх до місць зберігання, де переливали в бочки і збували мешканцям області. Отримані кошти підозрювані розподіляли між собою.

Правоохоронці затримали пʼятьох учасників злочинної групи під час зливу дизельного палива з локомотива тепловоза під час його стоянки на залізничній станції у Чортківському районі. На місці вилучили 19 каністр із майже 600 л викраденого дизпалива. В ході обшуків за місцями розташування локомотивного ДЕПО, проживання фігурантів та зберігання палива, а також в автомобілях вилучили ще понад 2000 л дизпалива, десятки порожніх каністр, засоби для зливу палива, гроші та «чорнові» записи.

Такі дії підозрюваних могли стати наслідками дестабілізації роботи залізниці, пов’язаної із здійсненням всіх видів перевезень у необхідних обсягах, особливо задля задоволення потреб Збройних Сил України, національної економіки та населення у військовий час.

Заходи з викриття здійснювалися прокурорами спільно зі слідчими ГСУ Нацполіції України та обласної поліції, оперативників Управління стратегічних розслідувань в Тернопільській області ДСР Нацполіції України у співпраці з працівниками Департаменту корпоративної безпеки АТ «Укрзалізниця».

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.