Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Правовий захист дітей: Офіс Генпрокурора у судовому порядку повернув навчальні приміщення столичному коледжу

Коментують: начальник відділу представництва інтересів держави у сфері охорони дитинства ОГП Дженнет Атаєва, директор Київського професійного коледжу з посиленою підготовкою Василь Петрович і заступник начальника Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству ОГП Олеся Волошина.

Офіс Генерального прокурора системно й принципово реагує на факти передачі в оренду приміщень навчальних закладів. Адже законодавством чітко визначено, що вони не підлягають використанню поза освітнім призначенням.

Матеріально-технічна база закладів освіти має слугувати виключно для діяльності, яка пов’язана з навчально-виховним або навчально-виробничим процесом. 

Натомість дуже поширеною є практика, коли приміщення шкіл, садочків, університетів, коледжів використовуються для розміщення офісів, перукарень, магазинів, весільних салонів, бюро ритуальних послуг тощо. Внаслідок цього майно зношується, стає непридатним для цільового використання, в приміщеннях навчальних закладів перебувають сторонні люди, що також є негативним у сьогоднішніх складних умовах.

У разі виявлення порушень ювенальні прокурори звертаються до суду для захисту інтересів держави у сфері охорони дитинства. У 2023 році пред’явлено 90 таких позовів.

До прикладу, Офіс Генпрокурора довів незаконність оренди нежитлових приміщень Київського професійного коледжу з посиленою підготовкою площею 300 кв м. Попри законодавчу заборону, їх передали в оренду ТОВ «Телерадіокомпанія «Шансон» для розміщення радіостанції.

Наразі рішеннями судів першої та апеляційної інстанції підтримано доводи ювенальних прокурорів та задоволено позовні вимоги. Відповідача зобов’язано повернути майно столичному коледжу.

Київський професійний коледж з посиленою підготовкою – це один з найсучасніших закладів професійної освіти. У квітні минулого року він святкував своє 100-річчя від дня заснування. За ці роки коледж пройшов нелегкий, але цікавий шлях та підготував близько 60 тисяч випускників.

Підкреслимо, що збереження майна навчальних закладів в умовах воєнного стану набуває особливої важливості.

За даними Офісу Генерального прокурора, наразі завдано шкоду 2868 об’єктам освітнього призначення. З них: 297 – зруйновано, ще 2571 – зазнали різного виду пошкодження (вибиті вікна й двері, пробиті стіни та дах, понівечено або викрадено майно тощо).

Одним із регіонів, який найбільше постраждав, є Київщина. За час повномасштабного вторгнення рф на територію нашої держави там зазнали різного ступеню руйнувань понад 80 дитячих садочків, 150 закладів загальної середньої освіти, 22 заклади професійно-технічної та вищої освіти.