Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Правовий захист дітей: Зусиллями ювенальних прокурорів формується судова практика, яка убезпечує дитину від повторного допиту в суді

Коментують: прокурор відділу Департаменту захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Олег Височин, начальники відділів захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству Волинської і Чернівецької обласних прокуратур Тетяна Супрунюк та Людмила Кініщук, прокурор Здолбунівської окружної прокуратури Рівненської області Ірина Столярчук, судова експертка ДНДЕКЦ МВС України Анна Козлова.

Офіс Генерального прокурора продовжує активно працювати над формуванням інституту правосуддя, дружнього до дитини.

Зусилля ювенальних прокурорів зосереджені на зменшенні ризиків повторної психологічної травматизації дитини, яка стала жертвою сексуального насильства, під час притягнення кривдників до відповідальності. Для цього слідчі дії мінімізуються, їх проводять дистанційно та за участю психолога у комфортних для дитини умовах. Адже створення безпечного середовища для потерпілої дитини має важливе значення для захисту її найкращих інтересів у кримінальному провадженні.

Підкреслимо, що наразі формується усталена судова практика щодо створення максимально безпечних умов для дітей-потерпілих у кримінальному процесі.

У 2024 році за результатами касаційного розгляду трьох таких справ Верховний Суд визнав належним і допустимим доказом показання дітей, надані на етапі розслідування за участю психолога. Їх покладено в основу обвинувальних вироків.

Мова йде про випадки розбещення і зґвалтування дітей у Чернівецькій, Волинській та Рівненській областях. Попри заперечення обвинуваченими своєї вини, ювенальні прокурори надали суду беззаперечні докази сексуального насильства щодо малолітніх та неповнолітніх. Винним призначено 11,8 та 6 з половиною років позбавлення волі. Також їх внесено до Єдиного реєстру осіб, засуджених за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості малолітньої особи.

Під час судового розгляду потерпілі для допиту не викликалися до суду, що дозволило уникнути їх повторної психологічної травматизації.

Прокурори застосовують потерпіло орієнтовані підходи у процесі покарання за статеві злочини проти дітей. Це – зменшення кількості слідчих дій, забезпечення права дітей бути почутими, врахування базових інтересів та потреб дітей при плануванні слідчих дій, застосування відновних підходів на противагу репресивним.

Офіс Генпрокурора впроваджує практику міждисциплінарного реагування фахівцями на потреби дітей, які потрапляють у кримінальний процес. У тому числі через розширення мережі Центрів захисту дітей за моделлю «Барнахус» та Реєстру психологів, які залучаються до кримінальних проваджень.

Ці можливості дозволяють мінімізувати участь потерпілих дітей та неповнолітніх свідків сексуального насильства у кримінальному провадженні.

Наразі за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні вже створено 12 таких Центрів у Києві та містах обласного значення. На їх базі допитано понад 350 дітей у дружньому для них середовищі. До Реєстру психологів вже включено 112 фахівців, які надають психологічну допомогу дітям відповідно до найкращих міжнародних практик