Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Припинено діяльність двох злочинних угруповань, які ошукали громадян на понад 2 млн грн за допомогою фішингу

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру п’яти особам за фактами створення і керівництва злочинною організацією, а також участі у ній та шахрайства (ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 190 КК України).

За даними слідства, на території України діяло два злочинних угруповання. Одне з них налічувало 13 осіб, які створили та адміністрували Телеграм-канал. Там вони розміщували інструкції та фішингові посилання. Далі в месенджерах розсилали ці посилання під виглядом пропозицій оформлення фінансових виплат та  отримання коштів за проданий товар. 

Члени угруповання отримували дані банківських карт громадян за допомогою цих фішингових посилань, які копіювали інтерфейс сторінок онлайн-банкінгів, сайтів платформ оголошень, інтернет-магазинів.  Дані, введені користувачами на таких сайтах, автоматично ставали їм відомі. 

В подальшому організатор схеми здійснював компрометацію платіжних карток клієнтів банку та за допомогою платіжних систем «виводив» гроші потерпілих на підконтрольні рахунки.

За аналогією діяло інше злочинне угруповання, до якого входили троє жителів Дніпропетровщини.

За оперативними даними, від протиправних дій обох груп постраждало щонайменше тисячу громадян. Загальна сума збитків, завданих потерпілим, становить понад 2 млн грн.

Правоохоронці провели обшуки за місцем їх проживання. Вилучено комп’ютерну техніку, телефони, банківські картки, гроші та SIM-карти.

Наразі трьом підозрюваним обрано запобіжні заходи - тримання під вартою. Встановлюється місце перебування інших учасників схеми.

Досудове розслідування здійснюють слідчі Головного слідчого управління Нацполіції України за оперативного супроводу співробітників Управління протидії кіберзлочинам в Харківській області Департаменту кіберполіції Нацполіції України за сприяння співробітників служб безпеки Монобанку та ПриватБанку.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.