Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Притягнення до відповідальності за корупційні злочини у місцях несвободи

Офіс Генерального прокурора приділяє посилену увага питанню боротьби з корупцією у місцях несвободи.

Лише від початку 2024 року повідомлено про підозру 4 службовим особам колоній. Скеровано до суду обвинувальні акти стосовно 2. Одного з обвинувачених наразі вже засуджено до реального позбавлення волі.

Рівненщина

До 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна засуджено інспектора однієї з виправних колоній. Також його позбавлено права упродовж 1 року обіймати посади в органах ДКВС України.

Засуджений отримував неправомірну вигоду за безперешкодне перенесення та збут у місцях позбавлення волі наркотичних засобів та психотропів (ч. 1 ст. 368 КК України).

Дніпропетровщина

Скеровано до суду обвинувальний акт стосовно начальника однієї з виправних колоній. Посадовець, скориставшись своїм службовим становищем, запевнив засудженого смертельну ДТП, що клопотатиме за вирішення питання щодо його умовно-дострокового звільнення та підготує необхідні документи. Свою «допомогу» оцінив у 100 тис грн (ч. 3 ст. 368 КК України).

Миколаївщина

Повідомлено про підозру завідувачу медичної частини однієї з виправних колоній. Він вимагав та одержав неправомірну вимогу від засудженого за прийняття рішення про проходження лікування у стаціонарному відділенні одного із медзакладів (ч. 3 ст. 368 КК України).

Івано-Франківщина та Рівненщина

Повідомлено про підозру двом службовим особам виправних колоній, які наживалися на праці засуджених.

Помічник начальника однієї із колоній Рівненської області одержав 174 тис грн неправомірної вигоди за необлікований продаж металевих буржуйок, виготовлених засудженими, без відповідних договорів та офіційної оплати (ч. 3 ст. 368 КК України).

За аналогічною схемою діяв виконувач обов’язків начальника виробничої майстерні виправної колонії Івано-Франківщини. За хабар у 160 тис грн він обіцяв організувати виготовлення та передачу 50 комплектів ігрових нард без будь-яких договорів та офіційної оплати (ч. 3 ст. 368 КК України).

Кіровоградщина

Викрито спробу підкупу службових осіб однієї з виправних колоній.

Прокурори скерували до суду обвинувальний акт стосовно представника фірми-підрядника, який надав службовим особам колонії неправомірну вигоду в розмірі 215 тис грн. Хабар був за «вирішення» питання щодо укриття фактів постачання до колонії неякісного вугілля та його недостачу (ч. 3 ст. 369 КК України).

Стан реалізації принципу невідворотності відповідальності за вчинення корупційних злочинів постійно перебуває на контролі Офісу Генерального прокурора.