Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Документування воєнних злочинів, які спричиняють шкоду довкіллю, стане окремим напрямом роботи Міжнародної ради експертів

У рамках роботи Міжнародної ради експертів із питань розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, при Офісі Генерального прокурора започатковано новий тематичний напрям – протидія злочинам проти довкілля.

Днями відбулася перша установча зустріч членів МРЕ та інших зацікавлених представників громадянського суспільства, які займаються питаннями захисту навколишнього природного середовища й зосереджують увагу на фіксуванні воєнних злочинів проти довкілля. 

Заступниця Генпрокурора Вікторія Літвінова, відкриваючи зустріч, подякувала громадським організаціям та міжнародним партнерам за постійну експертну і юридичну підтримку.

«Спільним завданням прокурорів та громадського сектору є виявлення фактів, що мають ознаки воєнних злочинів та завдали непоправної шкоди довкіллю, встановлення її розміру, а також об’єднання зусиль, аби російські воєнні злочинці понесли покарання», – зазначила вона.

На сьогодні прокурори спеціалізованих екологічних прокуратур здійснюють процесуальне керівництво у понад 200 кримінальних провадженнях у сфері охорони довкілля, пов’язаних зі збройною агресією. З них 15 – кваліфіковані як екоцид.

Радник Генерального прокурора Максим Попов підкреслив, що дуже важливим у цьому контексті є досвід неурядових, наукових та міжнародних організацій й експертів. Мова йде про фіксацію воєнних злочинів, моніторинг стану довкілля та встановлення екологічної шкоди, завданої війною.

«Взаємодія між Офісом Генпрокурора та громадськими організаціями не обмежується лише питанням переслідування за воєнні злочини проти довкілля, а й буде торкатись питань притягнення до відповідальності за злочини проти довкілля, не пов’язані зі збройною агресією росії», – додав керівник Спеціалізованої екологічної прокуратури Офісу Генпрокурора Борис Індиченко.

Начальник Департаменту кримінальної політики та захисту інвестицій Офісу Генерального прокурора Олексій Бонюк наголосив, що МРЕ функціонує як платформа для здійснення постійного обміну інформацією, обговорення актуальних проблем та експертних консультацій.

Учасники зустрічі обговорили механізми подальшої взаємодії між ними, алгоритми дій та ряд нагальних завдань для ще більш ефективного розслідування екологічних злочинів.