Контраст contrast
Шрифт
Сховати налаштування hide
Привласнення 3 млн грн грантових коштів ЄС на проєкті відновлення лісів – на Закарпатті підозрюють трьох осіб

За процесуального керівництва Закарпатської обласної прокуратури повідомлено про підозру директору товариства та його пособнику у привласненні чужого майна, легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом, підробленні офіційних документів (ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 209, ч. 1 ст. 366 КК України), а очільнику лісового господарства – у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України).

За даними слідства, підозрювані у 2021-2022 роках організували схему привласнення коштів під час реалізації одного із заходів транскордонного проєкту у лісовій галузі.

На території держпідприємства «Ужгородське лісове господарство» планувалося створити сучасний лісовий розсадник з інноваційною теплицею для вирощування дерев і кущів. Для його будівництва лісгосп оголосив тендер. Роботи фінансувалися за рахунок грантових коштів від Євросоюзу.

Директор будтовариства-переможець тендеру разом із пособником залучив до схеми ряд фіктивних підприємств та закупив конструкцію для встановлення плівкової теплиці за завищеними цінами. Вони підробили офіційні документи, де вказали, що вартість устаткування – 5,2 млн грн. При цьому ринкова ціна на необхідне обладнання становила майже 2,2 млн грн.

Таким чином підприємець і його пособник привласнили 3 млн грн грантових коштів, які в подальшому легалізували та зняли з банківських рахунків готівкою.

Водночас керівник лісгоспу не перевірив належним чином придбане обладнання та підписав документацію для виплати підприємцеві коштів за значно завищеними рахунками.

Наразі прокурори звернулися до суду з клопотаннями про обрання підозрюваним запобіжних заходів. 

Досудове розслідування та оперативний супровід здійснює ТУ ДБР, розташоване у м. Львові.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.